Så påverkas logistiken vid elektrifiering

Omställningen till eldrift i transportsystemet rusar närmare. Hur ska klimatmålen nås, vilka aktörer blir drivande, och hur kommer elektrifieringen påverka logistiken och framtidens försörjning? Under konferensen på Logistik & Transport står elektrifieringen i fokus på eftermiddagen den 8 november.

Johanna Barr. Foto: Power Circle

Elektrifieringens hjul snurrar allt fortare, och många står handfallna inför de enorma investeringar och de teknikval som behöver göras. Fordonsindustrin satsar miljarder på att utveckla nya drivlinor, samtidigt som samhället skriker efter energikällor, laddinfrastruktur och elkapacitet. Hur elektrifieringen påverkar logistiken och framtidens försörjning är temat för ett av konferensspåren under Logistik & Transport,  den 8–9 november:

Dagen bjuder på en rad talare, bland annat elsystemexperten Johanna Barr på Power Circle, elkraftbolagens intresseorganisation, som kommer att tala om framtidens elsystem och elnätet som en delningsplattform, spana kring det senaste inom laddteknik och ge prognoser för hur snabbt omställningen till ett elektrifierat transportsystem kan ske.

– Framtidens smarta elfordon och laddinfrastruktur måste bli en del av energisystemet, teknikområden som vehicle-to-grid är exempelvis spännande. Hur autonoma transporter kan påverka energiomställningen på sikt är också ett intressant område, säger hon.

Peter Andersson. Foto: Eon

Peter Andersson, affärsutvecklingschef för eMobility på Eon är en annan av talarna på elektrifieringsspåret:

– Jag kom precis tillbaka från IAA Transport i Hannover, där fordonsbranschen från hela världen var på plats, och en sak var tydlig: Om någon tvekat kring ifall elektrifierat är framtiden inom transporter så kan de sluta tveka nu. Det var så otroligt uppenbart att elektriska lösningar var stjärnorna i showen, all annan drivteknik var undanskuffad till ett hörn.

Han lyfter också fram alla nya affärsmodeller och aktörer som nu kommer in.

– Det är inte självklart att fordonsaktörer med bakgrund inom bränsledrivlina har någon fördel i elektrifieringen, nya aktörer som Nikola och Tesla kommer från ingenstans och marknaden öppnas upp på ett helt nytt sätt.

Andreas Josefsson. Foto: Lindholmen

Gäller att agera
En annan av talarna är Andreas Josefsson, programansvarig för energiförsörjning på CLOSER vid Lindholmen Science Park och ansvarig för REEL – ett nationellt initiativ där ledande svenska aktörer gått samman för att accelerera elektrifieringen av tunga transporter.

– Omställningen kommer att få stora logistiska konsekvenser, och priset för effekt och energi kommer att påverka totalkostnaden för transporter när vi ställer om till elektrisk drivlina, menar Andreas Josefsson.

– Nu går vi från ett dieselbaserat system med i stort sett samma pris över hela landet och dygnet till ett elektrifierat system där lokala elnätbolags sätt att ta betalt för effekt skapar lokala variationer och energipriserna varierar över dygnet.

För åkeriernas del så gäller det att agera nu, för att inte riskera att hamna efter i utvecklingen, menar Andreas Josefsson.

– Allt fler kunder efterfrågar eltransporter och i framtiden kommer det vara ett hygienkrav. Det krävs erfarenhet för att förstå hur en god totalekonomi kan skapas med eldrift. Denna erfarenhet behöver åkerier börja bygga upp nu, så att man inte riskerar att bli utdaterad och omsprungen av nya transportaktörer.

Bland övriga talare på spåret finns Schenker Åkeris vd Tomas Johansson, som berättar om  bolagets elektrifiringsresa på Gotland, där man gjort hela regionen fossilfri i ett svep.

Läs mer om programmet och säkra din plats här >