AI i fokus under Logistik & Transport

erik johansson
– Det sker en enorm utveckling inom AI just nu, säger Erik Johansson, Investment Director på Volvo Group Venture Capital. Foto: Volvo Group.

Innovation och AI är ett av fokusområdena på Logistik & Transport den 24-25 oktober. En av talarna är Erik Johansson, Investment Director på Volvo Groups riskkapitalbolag VGVC. ”Det sker en enorm utveckling inom AI just nu inom allt från optimering av transporter och självkörande fordon till nya sätt att ta fram mjukvara”.

Det finns goda skäl till att stora bolag som Volvo Group investerar i start up- och scale upbolag, berättar Erik Johansson, som ansvarar för investeringar inom logistik hos Volvo Group Venture Capital, VGVC.

– Startup-bolagen lägger ofta allt sitt krut på ett mindre, specifikt problem de vill lösa, och är ett team på 50 personer som jobbar bara med det. De resurserna har inte vi, men genom att stötta dem kan vi senare ta del av en bra lösning.

Dessutom får det stora bolaget insikter i vad som händer i framkanten och kunskap om vilken teknologi och vilka lösningar som kommer.

– Vi försöker förstå hur transportindustrin kommer att förändras, investera och stötta de företag som utvecklar teknologi och affärsmodeller som ligger några år fram, samtidigt som det ger input till våra interna processer och till vilken roll vi ska spela i framtiden.

 Självkörande fordon och cybersäkerhet
VGVC investerar i nya bolag inom allt från självkörande fordon och transportplanering till cybersäkerhet och elektrifiering. Samtidigt som utvecklingen inom områden som elektrifiering går otroligt fort just nu, har många startupbolag det tufft, med ökande räntor, och investerare som vill se lönsamhet i stället för enbart tillväxt hos sina bolag.

– Det här är en naturlig utveckling och inte bara dålig. Jag var med redan under IT-kraschen och det var inget fel på de affärsidéerna – men en del av dem var för tidigt ute. Det som sker nu är att många som får gå kommer att gå vidare och starta egna bolag, vilket kommer bidra till en ny våg av företag så småningom.

Enligt Erik Johansson sker en enorm utveckling inom AI just nu.

– Där sker det en otrolig evolution och AI är vad alla pratar om: hur kommer det påverka just oss och vad vi gör? Man tittar på Chat GPT och hur man kan använda det genom olika plug ins. Vi ser AI inom ett brett spektrum av bolag från optimering av transporter över självkörande fordon till nya sätt att ta fram mjukvara.

Konferensspåret “AI-revolutionen är här” där Erik Johansson talar hålls den 24 oktober kl. 13-16 under Logistik & Transport på Svenska Mässan i Göteborg. Övriga spår handlar om försörjning, robotisering och elektrifiering och hela årets konferensprogram släpps i juni.

Här är 5 startups som VGVC investerat i:

Adnavem (Sverige) utvecklar en digital marknadsplats för internationella sjötransporter.

Flock Freight  (USA) samlar åkare och varuägare i sin plattform i syfte att öka fyllnadsgraden

Fourkites  (USA) jobbar med uppkopplade logistikkedjor och visibilitet i realtid

Upstream Security (Israel)  arbetar med cybersäkerhet inom bland annat självkörande fordon.

Waabi (Kanada/USA) utvecklar virtuella förare till självkörande fordon med hjälp av AI