Många lågt hängande frukter i logistikbranschen

22 June / 2023

Sandra Bourbon
Foto: Marilia Bognandi.

Sandra Bourbon på Bring Shelfless talar om teknikutveckling och framgångsfaktorer för innovation och lönsamhet på Logistik & Transport den 24 oktober. “Det finns en hel del att förbättra i logistikbranschen, inte minst när det gäller tjänsteutveckling” säger hon.

Ökade krav på lönsamhet har gjort att många drivande startup och scale up-bolag har det tufft, och även större logistikbolag kämpar med lönsamhet och teknikutveckling. Men hur skapar man innovationskraft och lönsamhet i en snabbföränderlig lågmarginalbransch, där även trycket att ställa om är högt? Sandra Bourbon på Bring Shelfless, menar att logistikbranschen måste bredda sig: både vad gäller kompetens, kön och idéer, för att hänga med i den snabba utvecklingen.

– Att ha folk med olika kön, etnicitet, utbildning och bakgrund som tänker olika är receptet på framgång på en arbetsplats, oavsett nivå. Det visar forskningen med all önskad tydlighet, säger Sandra Bourbon, tf nordisk chef för tjänsteutveckling för Brings TPL-satsning Shelfless.

Själv är hon teknisk fysiker i grunden och har även varit expertrådgivare kring tech och innovation åt bl.a. Vinnova, driver en innovationspodd och författat böckerna Frihetsmaskinen och Swedish Innovation. 2015 startade hon världens första aktieportfölj som investerar i svenska jämställda bolag: Framtidsfeministen. Den består av ett tiotal välmående bolag med minst 40/60-fördelning av kvinnor och män i högsta ledningen. Portföljen har sedan starten utklassat utvecklingen på Stockholmsbörsen, i den nuvarande portföljen finns bl.a. Axfood, Sandvik, Sweco, Wihlborgs och Catena.

På Bring hamnade hon efter att först ha varit hos bolaget som konsult för att integrera nya e-handlare med Shelfless WMS-system, nu sitter hon i ledningsgruppen.

– Jag kände under min konsulttid att “här vill jag jobba”.  Jag upplevde att det var högt i tak och att folk verkligen lyssnade på mig. Och jag har otroligt mycket nytta av att kunna systemlandskapet i min nya roll, om man vill lansera en ny tjänst så landar det alltid i systemen.

Det finns mycket lågt hängande frukt inom logistikbranschen, menar hon, och många beslut verkar fattas mer på magkänsla än på data och lönsamheten i branschen är låg.

– Att  utveckla nya tjänster som adderar stort kundvärde är något jag brinner för. Det finns mycket lågt hängande frukt när det gäller att utnyttja den data som finns, utveckla tjänster inom frakt, returhantering och cirkulära flöden, och göra dem så effektiva som möjligt.

Även på lagergolvet sker idag stora förändringar i form av digitalisering och automation, som påverkar vilken typ av kompetens som krävs.

– Förr krävde lagerarbete mycket muskler, idag med alltmer automation krävs andra egenskaper. Historiskt har logistikbranschen varit en arena för män, där måste branschen tänka till, om man menar allvar med att locka fler kvinnor.

Sandra Bourbon talar på konferensspåret AI-revolutionen är här den 24 oktober kl. 13-16 under Logistik & Transport på Svenska Mässan i Göteborg. Övriga spår handlar om global försörjning, robotisering och elektrifiering.