Mike Larsson om lagerautomationens framtid

Under konferensspåret Logistikens pris den 15 november får Logistik & Transport internationellt besök när Mike Larsson, vd för Dematic och styrelseledamot i KION, med lång erfarenhet av den globala automationsmarknaden, delar med sig av sin vision om framtidens lagerautomation. “Efter pandemin ser vi en ny marknad med andra behov” konstaterar han.

 

Dematic, en del av koncernen Kion Group, är ett av världens största företag inom materialhantering, med drygt 11 000 anställda i mer än 26 länder över hela världen. Företaget grundades i Tyskland redan 1819 men har idag sitt säte i Atlanta, Georgia.
Västerås-sonen Michael “Mike” Larsson har en lång, internationell bakgrund från ABB, och klev i våras på som koncernchef för Dematic, där han även sitter i styrelsen för Kion.
– Jag hade varit 32 år på ABB och då särskilt inom robotautomation för fordonsindustrin, när Dematic “headhuntade” mig berättar Michael Larsson, som bor i Grand Rapids, Michigan med sin familj, men som i november tar en tripp till Sverige för att tala på Logistik & Transport.

 

På ABB har han haft titlar och ansvarsområden som “Head of Robotics Systems” och “Group Senior Vice President Managing Director Business Line Automotive OEM”. Han rekryterades till Dematic 2021, då som regionchef för USA.
– Logistikbranschen ligger långt efter fordonsindustrin i automationsutveckling och man arbetar fortfarande med stora fasta automationslösningar. Det som kommer nu är mer flexibel och rörlig automation, med AMRer som flyttar gods och pallar och mindre robotlösningar, som är enklare att skala än de stora, fasta. Det här skiftet såg vi i fordonsindustrin redan för 20 år sedan, konstaterar Mike Larsson.

 

Mjukvara “as a service”
Pandemin och e-handelstillväxten har betytt mycket i det här skiftet, där många varuägare fått upp ögonen för vilken affärskritisk verksamhet logistiken är.
– Det är stor skillnad nu än tidigare, där du förut aldrig hittade en styrelsemedlem med ansvar för logistiken, är det nu ett helt annat fokus på supply chain. Logistiken har blivit en strategiskt viktig fråga i och med digitaliseringen av handeln.
Enligt Mike Larsson är 80 procent av lagren globalt fortfarande manuella – och alltså i behov av automatisering: och i den processen är molnbaserad programvara och AI viktiga verktyg.
– AI kommer att förändra hur kunderna ser på automatisering. Vi samarbetar bland annat med Google för att förbättra vårt erbjudande och hjälpa våra kunder att hantera denna komplexitet.
– Som ett exempel används generativ AI betydligt mer för att skapa, analysera och generera data för intralogistik och lageroptimering. Att kombinera data om konsumenternas köpmönster med produktsortimentet; sorteringsalgoritmer, att kunna simulera kapacitet vid säsongspeakar håller på att bli viktiga förmågor inom lager- och supply chain-automation.

 

En digitaliserad kedja
Även utanför lagrets fyra väggar kan AI hjälpa till att optimera nätverket och driva ytterligare komprimering och effektivitet. Automationen sprider sig också från lagret och ut över distributionskedjan till hubbar och transporter, vilket ställer större krav på mjukvaran.
– Du vill ju automatisera hanteringen hela vägen, och där har vi egentligen bara “last mile” kvar som fortfarande är olöst. Amazon har ju gjort försök med drönare, man har testat med leveransrobotar – men den sista vägen fram till dörren sker ändå fortfarande manuellt, konstaterar Mike Larsson.

 

Mike Larsson talar under rubriken “Automationsrevolution” kl. 13.30 fredagen den 15 november i sal E4. Du behöver ha en konferensbiljett för att gå på denna föreläsning.